Komitet naukowy B&S

Dr hab. n. med. Andrzej Brodkiewicz prof. nadzw. PUM

założyciel, lekarz zajmujący się medycyną estetyczną


Dr hab. n. med. Andrzej Brodkiewicz prof. nadzw. PUM zajmuje się zabiegami z zakresu medycyny estetycznej od 2009 roku.

Jest autorem lub współautorem ponad 190 publikacji medycznych zamieszczonych w wielu zagranicznych oraz polskich czasopismach naukowych.

Prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska

biochemik i specjalista z dziedziny żywienia człowieka


Prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska kieruje Zakładem Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Specjalizuje się w dobieraniu sposobu żywienia dla osób z nasilonym procesem miażdżycowym, które przeszły operację przeszczepu nerki oraz badaniami nad wpływem lipidów na proces zapalny. W 2007 roku obejmując stanowisko kierownika Zakładu Biochemii i Żywienia Człowieka w nowo powstałej placówce, skierowała swoje zainteresowania w stronę nutrigenomiki, nowej gałęzi nauki, łączącej biologię molekularną i genetykę z nauką o żywności i żywieniu. Posiada unikalną wiedzę dotyczącą wpływu odżywienia na efekty w sporcie. W 2010 roku w czasie swojego pobytu na Uniwersytecie Navarra w Pamplunie (Hiszpania) nawiązała trwającą do dzisiaj współpracę partnerską z tym renomowanym ośrodkiem uniwersyteckim.

Jest autorką kilkudziesięciu prac naukowych związanych z problematyką żywienia człowieka, opublikowanych w prestiżowych czasopismach brytyjskich i amerykańskich. Za swoje osiągnięcia naukowe została wyróżniona prestiżowymi nagrodami (między innymi Nagrodą Ministra Zdrowia). Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Biochemików, Polskiego Towarzystwa Analityków Medycznych, Polskiego Towarzystwa Badań nad Miażdżycą, Polskiego Towarzystwa Dietetyków.

Jest badaczem czynnie realizującym pasje naukowe i dydaktyczne. Ich miarą może być ilość pozyskanych grantów w ramach funduszy Unii Europejskiej oraz Narodowego Centrum Nauki. Dwa ostatnie są ściśle związane
z żywieniem człowieka:

  • pierwszy, dotyczący badań pacjentów z niealkoholowym stłuszczeniem wątroby
  • drugi, dedykowany sportowcom kończącym swoją karierę.

Jest jednym z nielicznych w Polsce specjalistów w dziedzinie nutrigenomiki i nutrigenetyki, działami nauki związanymi z procesem indywidualizacji żywienia człowieka do jego predyspozycji genetycznych.

Wspólnie z zespołem oferuje swoim pacjentom porady i konsultacje dietetyczne oparte na najaktualniejszej wiedzy z dziedziny nutrigenetyki i nutrigenomiki, dające znakomite efekty w żywieniu w sporcie, jak i w żywieniu klinicznym. Jako naukowiec współpracuje z ośrodkami badawczymi w kraju i zagranicą.

Obecne odkrycia w żywieniu człowieka pozwalają na znaczną poprawę jakości i długości życia. Długość ta w ostatnich latach wyraźnie wzrasta, co jest efektem postępów w medycynie i korzystnych zmian w sposobie naszego odżywiania.